“Often people attempt to live their lives backwards, 
they try to have more things or more money in order to do more of what they want so that they will be happier. 
The way it actually works is the reverse. 
You must first be who you really are then do what you need to do in order to have what you want. ” 
- Margaret Young

Tijdsbesteding op basis van waarden


Bij een continue gevoel van ‘tijdtekort’ is het verstandig om te toetsen of de dingen die je doet wel bijdragen aan jouw waarden. Door te leven volgens het bovenstaand principe van Margaret Young is de kans groot dat je meer rust vindt, je tijd effectiever benut en je dichter bij jezelf kunt staan in de dingen die je doet en nastreeft. Hoe je dat kunt doen lees je hier.


Krijg zicht op je waarden én leer daar naar handelen.

Om zicht te krijgen op wat echt belangrijk voor je is, en daar naar te handelen, kun je jezelf deze drie vragen stellen:


1. Wat zijn mijn belangrijkste waarden in het leven?


Bepaal 5 tot 10 waarden die voor jou werkelijk van betekenis zijn. Om deze te vinden helpt het om jezelf de volgende vragen te stellen: Waar word ik enthousiast van? Wat geeft mij kracht? Van wie houd ik? Wat maakt me vrolijk?


2. Op welke manier leef ik volgens deze waarden?


Op welke manier vervullen de dingen die ik nastreef deze waarden?
 Leveren de doelen die ik mezelf stel deze waarden op?

3. Wat ga ik doen om mijn belangrijkste waarden te volgen?


In de actie: Bepaal wat je wilt gaan doen. Kleine stappen werken daarbij vaak beter dan direct gaan voor het eindresultaat.
Bijvoorbeeld: Kies, per waarde in je top 3, een activiteit die bijdraagt aan deze waarde. Bijvoorbeeld eens per week een potje dammen met je zoon of iets maken met je handen. (Zorg ervoor dat je activiteit ook haalbaar is, niets is zo frustrerend als een eigen voornemen niet nakomen.) Welke kwaliteiten bezit je die je hiervoor kunt inzetten en die helpen om het vol te houden?Makkelijker gezegd dan gedaan?
Want hoe maak je ruimte in je hoofd en agenda voor activiteiten van waarde wanneer er ook een hoop andere 'urgente' zaken om je aandacht vragen? Fill in the blanks :  “Ja maar ik moet eigenlijk….”  “Als ik dit doe dan vinden anderen ....”  “Als ik loslaat dan gaat ..... niet goed.” Dit zijn belemmerende overtuigingen.

Overtuigingen
Een overtuiging is een manier van denken. Je hebt ze geleerd door je omgeving en ervaringen. Sommige overtuigingen zijn helpend maar andere werken belemmerend. Vaak sta je hier niet eens bij stil, ze zijn onbewust onderdeel van jouw wereldbeeld.
“Ik mag geen fouten maken” “Ik mag niet kwetsbaar zijn” “Mensen zonder invloed zijn zwak” “Als je niet belangeloos voor een ander zorgt ben je een slecht mens”
Onder (tijds)druk willen deze overtuigingen nogal eens omslaan naar ineffectief gedrag. Je krachtiger voordoen dan je bent, een ander blijven helpen terwijl dit niets oplevert of te weinig open staan voor ideeën of gevoelens van anderen. Allemaal begrijpelijk maar ze dragen niet bij aan het doen van de dingen die werkelijk van betekenis zijn voor je.

Heb je behoefte aan meer voldoening?
Ik help je bij bewustwording op je overtuigingen en leer je om deze om te buigen. Ik nodig je uit tot zelfreflectie, zelfonderzoek en om oude patronen los te laten. Zo ontstaat er ruimte om het anders te kunnen doen. Om activiteiten te ondernemen die bijdragen aan jouw waarden zodat je je rustiger, zelfverzekerder en meer van invloed voelt.

Meer weten of een vrijblijvende afspraak maken?
Bel me, mail me of vul het contactformulier in, dan neem ik snel contact met je op.


Hartelijke groet,
Miriam